Departament de marketing externalizat

Propria ta echipă de marketing disponibilă în doar câteva zile.
Biblioteca de marketing, Blog

Ce să citesc? The subtle art of not giving a fuck.

august 6, 2020

The subtle art of not giving a fuck sau Arta subtilă a nepăsării, cum apare în ediția în limba română pe care am cumpărat-o de la Libris, este o carte pe care va trebui să o citești. Titlul este un exemplu bun de marketing: click bait, te face curios fără a-ți ridica prea mult așteptările, pentru a te lăsa apoi să descoperi realitatea cărții, care nu dezamăgește. După titlu, vei fi surprins plăcut de ceea ce urmează.

Dar nu acesta e motivul pentru care cred că e o carte pe care ar tebui să o citească oricine, mai ales un împătimit de autodezvoltare și autoperfecționare care crede ca ‘a gândi pozitiv’ este secretul unei vieți fericite. Ci pentru că oferă o perspectivă diferită. Mark foloseste un limbaj simplu, îmbină istorioare personale sau imprumutate si concepte la îndemâna oricui pentru a contrabalansa curentul pozitivist, dominant în scrierile de autodezvoltare din ultima vreme.

Analizându-ne de la primii pași în viață, de la relația cu părinții noștri și până la deciziile cele mai dificile și momentele cele mai grele, Mark reușește să dezvăluie o lume în care opțiunile noastre, modul în care ne raportăm la lucrurile din jurul nostru și, nu în ultimul rând, faptul ca ne asumăm responsabilitatea, ne ajuta să avem o viață împlinită. Ne spune adevăruri incomode, cum ar fi că suferința este utilă, că fericirea nu are rețetă, că emoțiile sunt înșelătoare, că nesiguranța actuală e baza dezvoltării ulterioare și că, indiferent ce ne-au spus părinții, nu toți suntem excepționali. Nu de alta, dar prin însăși definiția termenului, dacă toți am fi excepționali… nu ar mai fi nimeni excepțional.

Cine este Mark Manson? Am lasat asta la final pentru ca am fost puțin dezamagit. La cum e scrisa cartea, mă așteptam să găsesc un psiholog, psihiatru, psihoterapeut experimentat. Mark nu este nimic din toate astea – sau cel mult un psiholog amator. Este, așa cum spune Wikipedia, un autor de cărți de dezvoltare personală și blogger. Cel puțin după biografia lui, nu ar trebui să dai doi bani pe ce scrie. Dar probabil ca a trecut printr-un proces temeinic de cercetare, pentru ca, pe bune, este interesant ce spune el acolo. Sau poate ca e doar ‘o acrobație’ de marketing, acoperirea nișei anti-pozitivism. Dar, indiferent de motivul pentru care scrie, o face logic, convingător și cu entuziasm. Așa că, validat sau nu de știință, este un contrapunct important în literatura de dezvoltare personală.