După ce termini facultatea, ai impresia că le știi pe toate și că te poți angaja cu ușurință. Ai fi surprins să afli că după 3 ani de școală nu știi mai nimic, nu? Ei bine, exact așa a fost în cazul meu.

Hai să-ți povestesc mai multe despre cele 3 luni de învățare la Departament Marketing. Să începem cu începutul. Cum am ajuns aici? Marketingul este o lume plină de povești pe care am început să o descopăr în anul 2018, atunci când am fost admisă la Marketing. Recunosc, aceasta nu a fost prima opțiune. Visam să fiu contabilă, voiam să urmez un exemplu din familie. Însă, ce să vezi? Am aflat că am fost admisă la a doua opțiune – Marketing. Nu știam mai nimic despre acest domeniu. Ce o să fac? E greu? Oare o să-mi placă sau o să mi se potrivească? Eram ușor debusolată, nu știam la ce să mă aștept. Îmi imaginam doar că într-o bună zi o să fac postere și că o să vând diferite produse. Ei bine, în timpul celor trei ani de licență am pătruns ușor, ușor în această lume. Mă descurcam bine și începea să îmi placă tot mai mult ideea de a face parte dintr-o echipă de marketing. În toți anii de licență am crezut că dacă o să am note foarte mari, îmi voi găsi imediat după absolvire un loc de muncă. Mi-am dat seama că am gândit greșit. În tot acest timp nu m-am uitat la cerințele sau la descrierea unui job în acest domeniu, iar când am făcut asta, m-am panicat. Nu înțelegeam nimic. Ce înseamnă copywriting? Dar Google Ads? Să nu mai spun de SEO, remarketing sau wireframe. Nu știam să fac nimic din toate astea.


Am început să caut tot felul de cursuri care să mă ajute să învăț aceste noțiuni.

Am găsit câteva care m-au ajutat să înțeleg despre ce este vorba, dar într-o mică măsură. Aveam nevoie să pun în practică ceea ce înțelesesem, dar eram deja în ultimul an, iar licența bătea la ușă. Trebuia să îmi ocup tot timpul lucrând la ea, iar pentru o perioadă nu am mai căutat posturi de internship sau de junior în marketing. Dar s-a terminat și tot stresul cu licența. Am început din nou căutările. Nu găseam nimic în Brașov și începeam să-mi pierd speranța cu fiecare săptămână care trecea din vară. Nu voiam să accept ideea că am învățat atât și că nu o să lucrez în marketing. Luminița de la capătul tunelului și-a făcut apariția la începutul lunii Septembrie, atunci când am văzut anunțul pentru internship la Departament Marketing. Eram entuziasmată și plină de speranță, dar și foarte speriată. Știam că o să fie greu până mă obișnuiesc, dar aveam încredere că o să reușesc.


3 luni de învățare Internship la Departament Marketing în Brasov

Începutul a fost destul de greu, dar am întâlnit oameni faini, dispuși să mă ajute

Bineînțeles, aveam senzația că textele pe care le scriam erau grozave (ce glumă bună) – erau dezastruoase de-a dreptul. La început, a fost dificil să accept că nu e bine, dar în decursul acestor luni am învățat să accept și să înțeleg că este o critică constructivă, menită să mă ajute să devin din ce în ce mai bună. Nivelul așteptărilor mele a fost depășit încă din prima săptămână. Colegii de birou sunt oameni faini, simpli, prietenoși și relaxați, fără aere de superioritate. Atmosfera din birou este și ea foarte relaxată – când starea ta de spirit nu este extraordinară sau nu ai destulă energie, răsună de la boxa mică și verde o melodie care te face să te simți mai bine.


Am făcut câte puțin din toate

Spun că nivelul așteptărilor mele a fost depășit pentru că, în mintea mea, imaginea unei activități la birou era complet diferită – oameni triști, atmosferă posomorâtă și ținute care mai de care mai elegante. E plăcut să realizezi că te-ai înșelat, dar într-un mod plăcut. În plus, în cele 3 luni am început să fac câte puțin din toate: Copywriting, SEO, Analize de piață, Social Media și Design Grafic. Din nou, nu mă așteptam. Auzisem în trecut povești ale altor cunoștințe care, în timpul diferitelor programe de internship, au fost nevoite să așeze dosare sau să facă tot felul de activități care nu le-au ajutat în niciun fel. Încă o dată, proverbul “Nu riști, nu câștigi” se adeverește. Pentru oricine care este la început de drum este greu, dar atunci când vezi câte lucruri noi înveți și cât de mult de dezvolți, satisfacția este uriașă. Important este să crezi în tine și să ai ambiție să mergi mai departe în momentele în care te simți depășit de situație. Un pas este deja făcut, fie el mai mic sau mai mare. Dacă simți că îți place și că ți de potrivește, continuă pe acest drum